Štrasburg – návšteva Európskeho parlamentu

20180529_101427  20180528_11071320180529_103552

20180528_105904 20180529_142446  DSCF7807

  Štrasburg je hlavné mesto Alsaska, ktoré sa nachádza vo východnej časti Francúzska na ľavom brehu Rýna. Štrasburg striedavo patril Nemecku alebo Francúzsku a hoci je dnes definitívne súčasťou Francúzska, uchováva tradície oboch národov a symbolizuje francúzsko-nemecké zmierenie.

Toto nádherné mesto so zaujímavou históriou, ktoré sa francúzsky nazýva Strasbourg, nemecky Strassburg a alsasky Strossburi, mali v dňoch 28 a 29 mája možnosť navštíviť naši študenti Miroslav Tóth zo IV.D a Marek Kohút zo septimy. Študenti prijali pozvanie p. Ivana Štefanca, poslanca Európskeho parlamentu, ktorý našu školu navštívil ešte v marci.

Prvý deň návštevy Štrasburgu bol zameraný na prehliadku mesta, ktorá začala na Rue des Bouchers a pokračovala až do samotného srdca historického centra ku katedrále Notre Dame. Jej vznik siaha do 12. storočia a až do roku 1874 bola najvyššou budovou na svete. Námestie Kleber, na ktorom sa Notre Dame nachádza, patrí k najkrajším historickým námestiam v Európe. Historické dedičstvo mesta je vpečatené najmä do štrasburskej architektúry. Typické hrazdené fasády, mohli študenti obdivovať aj počas vyhliadkovej plavby loďou a taktiež mohli ochutnať aj tradičné alsaské Flammkuchen.

Od roku 1949 tu vznikali hlavné európske inštitúcie. V Štrasburgu v súčasnosti sídli Rada Európy, Európsky súd pre ľudské práva a Európsky parlament. A práve Európsky parlament mohli študenti nasledujúci deň navštíviť.  V Parlamente sa opäť zúčastnili prednášky a diskusie s p. I. Štefancom o aktuálnych témach a problémoch EÚ. Po diskusii, do ktorej sa aktívne zapájali, navštívili rokovaciu sálu Európskeho parlamentu, kde poslanci rokovali o aktuálnej situácii v pásme Gazy.

Návšteva Európskeho parlamentu bola pre študentov vynikajúcou príležitosťou oboznámiť sa s činnosťou Parlamentu, ktorý je hlasom občanov Európskej únie a s jeho vplyvom, ktorý dosahuje v Európe a vo svete.

                                                                                                                                                                          Mgr. S. Kútna

Powered by WordPress | Designed by: seo company | Thanks to seo services, seo company and seo company