Wieliczka – Krakov – Osvienčim

20180416_130437  20180417_152943 20180417_104610

Podľa  Plánu práce školy už 10 rokov pravidelne  organizujeme exkurziu do Krakowa –  do mesta stredovekej prosperity – a na miesto nacistickej zloby – koncentračný tábor Osvienčim/Auschwitz  a  Birkenau.

Tento rok sa exkurzia konala v dňoch 16. a 17. apríla 2018. Oslovili sme cestovnú spoločnosť EZOTOUR, ktorá obohatila program o prehliadku soľnej bane vo Wieliczke.

Takto sme 16.apríla 2018 čosi po šiestej hodine ráno  vyrazili autobusom a zhruba po 4 hodinách a 1 hygienickej prestávke vystúpili vo Wieliczke a s dobrou a rýchlou organizáciou  miestnych sprievodkýň sme zostúpili do bane v hľbke 400 m. Všade vôkol nás sme videli a obdivovali ( aj ochutnávali) kamennú soľ: soľná dlažba, soľná grotta, soľná kaplnka, ktorá nás uchvátila svojou duchovnosťou a silou ľudskej práce a fantázie. Dýchanie v soľnej bani  má  pozitívne zdravotné účinky.  Že soľ bola nad zlato, ako nám povedala sprievodkyňa, o tom sa presvedčíme v Krakove  na kráse a veľkosti dobovej architektúry , to všetko vyrástlo a zbohatlo z výnosov za vyťaženú soľ. Všetkým odporúčam túto dnes už viac muzeálnu baňu navštíviť.  Dobrodružstvom bola aj cesta z bane – tentoraz rýchlovýťahom za pár sekúnd. Ešte suveníry a vyrazili sme do Krakova. Je to naozaj krásne, upravené mesto plné turistov i študentov. Má 22 vysokých škôl. Jeho história je zhmotnená na hradnom vŕšku , kde je kráľovské sídlo Wawel, na stredovekom námestí Rynek Glowny, monumentálnej tržnici zvanej Sukienicza (kedysi mesto bohatlo aj z predaja súkna) či malebných uličkách vybiehajúcich z námestia. Poletujú tu holuby, podľa legendy sú chránené. Všetko to zo starších čias obkolesuje stromová aleja, ktorá bola vysadená na mieste zbúraných hradieb. Dobrá večera v nespočetnej ponuke gastronomických špecialít a zraz pri Barbakane o 20.00 hod. Ubytovaní sme boli vo vysokoškolskom internáte, opäť rýchle vybavenie a mohli sme unavené telo uložiť do pohodlnej postele.

Na druhý deň naša exkurzia začala raňajkami v podobe švédskych stolov. Presun do mesta Krakov a milé prekvapenie pri prehliadke nádvoria Jagellovskej univerzity (založená 1364), kde sme si vypočuli tóny študentskej piesne Gaudeamus, ktoré zahral univerzitný orloj.

Osvienčim a dedinka Brezinka sú od Krakova vzdialené  asi hodinu cesty. Dohodnutý vstup sa posunul na 13.00 hod . Povinný skener a potrebné slúchadlá a vybrali sme sa na miesta, kde počas 2. svetovej vojny zahynulo asi 1 100 000 ľudí, hlavne židovské rodiny. Tu nacizmus ukázal svoju najkrutejšiu podobu. Fotky, urobené väzňami tajne, grafika z pera väzňa, doklady miest krutého mučenia, tých najhorších životných podmienok, štatistika umučených, všetko spojené  s výkladom výborne pripravenej a trpezlivej sprievodkyne – pamäť ľudstva a zároveň príspevok školy v ŠkVP vo výchove  o radikalizme a extrémizme.

My, chvalabohu, žijeme slobodne a spokojne, môžeme sa vrátiť k svojim najbližším. Po asi hodine ticha začali sa v autobuse ozývať nové i staršie hitovky. Takto v dobrej nálade sme o 22. hod pricestovali do Trebišova.

Aj touto cestou sa chceme poďakovať  Mgr. Kútnej a pedagogickému dozoru z našej školy, našej sprievodkyni z EZOTOURU za jej trpezlivosť a množstvo zaujímavostí , šoférom za profesionalitu.

Tak opäť možno o 2 roky…

Powered by WordPress | Designed by: seo company | Thanks to seo services, seo company and seo company